La retallada al Departament de Salut serà aquest any del 10% i afectarà les llistes d'espera


La retallada de la despesa sanitària de la Generalitat per aquest 2011 ha de ser d'un 10% respecte del pressupost de l'any passat. En total, doncs, s'han de gastar 850 milions d'euros menys i coneixerem com es farà la tisorada. El conseller de Salut, Boi Ruiz, presenta als presidents i directors dels diferents centres sanitaris públics catalans les mesures urgents que aplicarà al sector aquest mateix any. Entre altres, menys burocràcia i menys activitat mèdica i hospitalària.

Una de les mesures principals consisteix a suprimir un de cada deu alts càrrecs i gerents d'hospitals i simplificar les estructures de gestió i la burocràcia. El catàleg de serveis que s'ofereix a l'usuari es mantindrà, però no s'inclourà cap fàrmac ni prestació nova si no hi ha pressupost.

 

La reducció de pressupost implicarà una menor activitat mèdica a tots els centres. Això suposarà, per exemple, que no s'obriran quiròfans a la tarda com fins ara per agilitzar algunes intervencions. A més, ja no es podrà garantir el temps d'espera que fins ara era de sis mesos com a màxim en algunes operacions com la de maluc, genoll o cataractes.

 

En el programa d'inversions, s'aturen el 60% de les obres i dels nous serveis que s'havien de posar en marxa. El Departament pretén pactar amb el territori quines són les inversions prioritàries i quines poden esperar.

 

Per adaptar-se a la nova situació, també es redueix el 2% de la factura que l'administració paga als hospitals concertats que presten servei a la sanitat pública, una retallada que s'afegeix al 3,2% de rebaixa que ja es va aplicar l'any passat. La contenció de la despesa farmacèutica és també un dels objectius marcats per aquest any, amb una reducció al voltant de l'11%.