Campanyes

La CONFAVC, fa dos anys que va engegar una campanya per denunciar l'alça de les tarifes elècriques i el procés de liberalització del sector, entenent que el servei elèctric és un servei bàsic que ha de ser garantit i regulat pel Govern i que el seu preu ha de ser progressiu  depenent tant del poder adquisitiu del veïnat com del consum. A més alerta que en dos anys i mig, la factura del llum ha augmentat un 31%, un increment molt per sobre de l'IPC, i per tant, de les millores salarials del veïnat.

 

Una campanya de llarg recorregut

Aquesta campanaya ha tingut vàries fases: ha format part d'una anterior contra la liberalització del mercat elèctric - fins el juliol del 2010 -quan el mercat va quedar liberalitzat- i de  l’alça dels preus dels serveis bàsics “Prou abusos als nostres barris” iniciada fa dos anys. En aquest cas les AV catalanes volien alertar de l'encariment de més serveis bàsics com els transports-, l'aigua, els serveis de recollida de brossa domèstica, etc... en un context de crisi econòmica i estrator de les economies domèstiques.

La campanya, que ara té un abast estatal amb el lema "Hágase la luz: con las asociaciones de vecinos pónte en alta tensión"  que ha tingut episodis de ressò rellevant davant de l’opinió pública i dels mitjans de comunicació, com l’enviament de carbó al Ministre d’Indústria – el passat 5 de gener de 2011; l’assalt a la seu d'ENDESA Catalunya – el 10 de juny del 2010-, i  l’apagada popular del 21 de juny del 2010-; a més de múltiples concentracions populars a 15 municipis de Catalunya.

Paral·lelament la campanya contra la gestió actual del mercat elèctric ha arribat a tenir un abast estatal. Si a Catalunya ha estat promoguda per la CONFAVC, a la resta de parts de l'Estat, ho ha estat per la Confederación Estatal de Asociaciones Vecinales (CEAV) - a la qual la CONFAVC pertany- la Unión Estatal de Confederaciones de Asociaciones Vecinales (UECAV), la Federación Regional de Asociaciones de Vecinos de Madrid (FRAVM), i la Confederación de Asociacones Vecinales de Andalucía (CAVA).

 

 

 

La retallada de la despesa sanitària de la Generalitat per aquest 2011 ha de ser d'un 10% respecte del pressupost de l'any passat. En total, doncs, s'han de gastar 850 milions d'euros menys i coneixerem com es farà la tisorada. El conseller de Salut, Boi Ruiz, presenta als presidents i directors dels diferents centres sanitaris públics catalans les mesures urgents que aplicarà al sector aquest mateix any. Entre altres, menys burocràcia i menys activitat mèdica i hospitalària.

 

 

Una de les mesures principals consisteix a suprimir un de cada deu alts càrrecs i gerents d'hospitals i simplificar les estructures de gestió i la burocràcia. El catàleg de serveis que s'ofereix a l'usuari es mantindrà, però no s'inclourà cap fàrmac ni prestació nova si no hi ha pressupost.

La reducció de pressupost implicarà una menor activitat mèdica a tots els centres. Això suposarà, per exemple, que no s'obriran quiròfans a la tarda com fins ara per agilitzar algunes intervencions. A més, ja no es podrà garantir el temps d'espera que fins ara era de sis mesos com a màxim en algunes operacions com la de maluc, genoll o cataractes.

 

En el programa d'inversions, s'aturen el 60% de les obres i dels nous serveis que s'havien de posar en marxa. El Departament pretén pactar amb el territori quines són les inversions prioritàries i quines poden esperar.

Per adaptar-se a la nova situació, també es redueix el 2% de la factura que

 

l'administració paga als hospitals concertats que presten servei a la sanitat pública, una retallada que s'afegeix al 3,2% de rebaixa que ja es va aplicar l'any passat. La contenció de la despesa farmacèutica és també un dels objectius marcats per aquest any, amb una reducció al voltant de l'11%.